Blogartikel

10 ondernemersvragen aan Theriessa Cenens. Creativiteit als motor om te ondernemen.

Gepubliceerd op
22 Nov 2023

Auteur
Charlotte Portael

Topic
EmpowermentImpactfulnessPeople-Centricity

Creatievelingen die geen ruimte krijgen voor creativiteit en in een hokje worden geduwd, dat klopt niet. En wie niet creatief kan of mag zijn, kan ook niet ondernemen. Theriessa geeft haar visie op ondernemen als creatieveling. 10 ondernemersvragen, 1 visie.

1. Ben je altijd al ondernemend geweest? Vertel!

“Nee, ik ben meer het terughoudende type op dat gebied. Ik heb altijd al veel ideeën gehad, maar heb nooit actie ondernomen om die uit te werken en er iets mee te doen. Mijn ouders hebben mij heel ‘voorzichtig’ opgevoed, als in ‘geen onnodige risico’s nemen’.”

Ideeën zijn helaas bijna altijd ideeën gebleven. Tot nu.

2. Bij Bewire spreken we over mensgerichte ideeën, die communitydriven zijn.

Wat versta jij daaronder?

“Voor mij zijn dat zaken die iets bijdragen aan de maatschappij en waar je zelf ook kan achter staan als medewerker, ideeën waar je als medewerker fier op bent en die je dan ook met trots wil tonen aan vrienden, familie…”

Hoe is jouw ‘mensgericht’ businessidee tot stand gekomen?

“Ik heb al enkele werkervaringen achter de rug in een omgeving waar ik mezelf niet kon of mocht zijn en waar ik steeds ‘binnen de lijntjes’ moest kleuren. Dat is niet meteen de ideale plek om als creatieveling terecht te komen. Ik liep tegen heel wat muren aan en dat belemmerde – naast mijn creativiteit – ook mijn eigen groeipad.

Die ervaringen hebben ervoor gezorgd dat wij (Jan en ik) een omgeving willen creëren waar iedereen zich 100% zichzelf voelt en waar iedereen ideeën mag aanbrengen, ermee pronken en ze uitwerken.”

Portret van Theriessa
Hoe is jouw onderneming nu deel van dat verhaal?

“Binnen Bewire staat Studio Ignite gelijk aan creativiteit. Die creativiteit wordt mogelijk gemaakt door de geweldige Igniters die zich thuisvoelen in de visie die Jan en ik voor ogen hadden – en nog steeds hebben -. Een open omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn en zijn creativiteit de vrije loop kan laten.”

3. Wat versta jij onder leiderschap?

“Voor mij is leiderschap heel wat. Om te beginnen is het het inspireren en ‘empoweren’ van je team met als doel samen fantastisch werk af te leveren, en dat team ook helpen om succesvol te worden. Daarnaast vind ik het ook mijn/onze taak om onze teamleden te coachen en aan te moedigen om het beste in zichzelf naar boven te halen. Dat doen we door een werkomgeving te creëren waar iedereen zich goed voelt en door het goede voorbeeld te geven.”

4. Wat was jouw oorspronkelijke doel met je idee of onderneming? Heb je dat bereikt? Of heb je dat bijgestuurd?

“We wilden met Studio Ignite het bedrijfslandschap mooier maken, letterlijk en figuurlijk, door middel van straf design. Dat is nog steeds het geval, maar ondertussen hebben we onze diensten gefinetuned en gaan we verder dan enkel de het zichtbare aspect van bedrijven (merken, producten, diensten…); we zetten ook in op strategie en werken mee aan het verhaal achter de schermen.”

Ik denk dat het streven naar ons doel mooier is dan het doel effectief volledig bereiken. It’s the journey that counts.

5. Waar zie je jezelf, je community en je onderneming over 5 jaar? En over 50 jaar?

“Ik zie mezelf binnen 5 jaar nog op dezelfde plaats zitten, maar met meer kennis van zaken. Geen beginnende ondernemer meer. Dan heb ik zelf de kennis om andere collega’s te coachen en iets te ondernemen. Studio Ignite zie ik als een vaste en stevige waarde binnen Bewire, met haar eigen subdiensten (marketing, advertising, UX…), die onder leiding van een (toekomstige?) collega verder uitgebouwd kunnen worden. Studio Ignite is de overkoepelende naam en go-to partner voor alles wat met design en content te maken heeft.”

Over 50 jaar? Dan zit ik waarschijnlijk commentaar te geven op het logo van het rusthuis.

6. Je werd zelf ondernemer bij Bewire, een veilige en ondersteunende omgeving. Welke voordelen heeft/had dat voor jou?

“Bij Bewire is er een vangnet van ondernemers en coaches die altijd klaarstaan waardoor je met een gerust hart kan ondernemen en dingen kan uitproberen zonder overkop te gaan. Dat zorgt voor extra vrijheid. Je staat er niet alleen voor en dat geeft steeds weer nieuwe moed en motivatie.”

7. Vind je dat ondernemers in Vlaanderen voldoende ondersteund worden? Of zouden er meer platformen zoals Bewire Roots moeten bestaan?

“Ik denk dat veel ondernemers alles zelf moeten regelen waardoor ze geen tijd meer hebben om de dingen te doen die ze echt graag doen. Op die manier verlies je vaak je motivatie en vergeet je waarom je in de eerste plaats gestart bent met je initiatief of onderneming.

Dankzij platformen zoals Bewire Roots blijven meer startende ondernemingen overeind en gaan er geen goede ideeën verloren omdat ondernemers het bos door de bomen niet meer zien.”

8. Vind je dat Studio Ignite maatschappelijke impact heeft? Hoe belangrijk vind je dat?

“Dat vind ik wel. Design en content creëren is meer dan enkel mooie plaatjes maken en tekstjes schrijven. Er zit zoveel meer achter dan enkel een mooi logo of een pakkende titel. Wij zorgen ervoor dat bedrijven en hun werknemers zich onder één vlag begeven en samen een identiteit uitbouwen. Door bedrijven een sterke identiteit te geven zorgen we niet enkel voor herkenbaarheid bij het publiek, maar ook voor een identiteit binnen het team, waar iedereen zich in kan vinden.

Theriessa bekijkt enkele voorbeelden en stalen van drukwerk

Ik vind het belangrijk om aan te tonen dat design méér is dan enkel wat kleuren en lijntjes. Het is niet slechts ‘een laagje verf’. Wij kunnen zoveel meer betekenen dan dat voor een bedrijf, merk of product.”

9. Hoe keek je initieel naar ondernemerschap en hoe kijk je er nu naar? Is je visie veranderd?

Vroeger was ondernemen in mijn ogen synoniem voor veel papierwerk en weinig creativiteit.

“Dankzij Bewire kan ik zelf nog heel creatief zijn en tegelijkertijd Studio Ignite vormgeven. Ik hoef mijn creativiteit niet op te geven om ons initiatief levende te houden en heb nu de ruimte en middelen om mijn ideeën wél te verwezenlijken zonder dat ik mijn volledige tijd in papierwerk of saaie meetings moet steken. Uiteraard hoort dat er ook bij, maar door de omgeving van Bewire is dat minimaal zodat ik me kan focussen op Studio Ignite en mijn eigen groeipad.”

10. Dilemma’s

  • Doen of delegeren? Doen.
  • Brainstorms of ingevingen? Brainstorms.
  • Ochtend of avond? Avond.
  • Teamwork of zelfstandig? Teamwork.
  • Coach of manager? Coach.
  • Leiderschap: aangeboren of aangeleerd? Aangeleerd.

Inzichten

Ontdek andere blogartikels

Relevante ondernemersverhalen

Getriggerd door deze blog? Check dan zeker onderstaande getuigenissen en verhalen van de ondernemers in kwestie!

portret van Luca

Luca Filippone

"It doesn’t feel like a job, it’s a way of life!"
Lees getuigenis
Portret van Kurt

Kurt Kenis

"Ondernemen doe je met vallen en opstaan, maar weet dat Bewire er is om je weer recht te helpen waar nodig."
Lees getuigenis
Portret van Joost

Joost Damen

"Bij Bewire krijg je ruimte om je te ontplooien als ondernemer, en sta je er niet alleen voor."
Lees getuigenis
Portret van Philip

Philip Boermans

"Ondernemerschap binnen Bewire is het zelfstandig kunnen uitbouwen van een eigen initiatief, met ondersteuning en coaching van je collega-ondernemers."
Lees getuigenis