Blogartikel

10 ondernemersvragen aan Jan Van Reeth. Ondernemen met een open mindset.

Gepubliceerd op
17 Nov 2023

Auteur
Charlotte Portael

Topic
ImpactfulnessPeople-CentricityRespect

Jan ziet zichzelf niet als de geboren ondernemer, maar doet het wél met hart en ziel. Waar kunst voor en door mensen wordt gemaakt, doet ondernemen dat ook voor hem. Ontdek zijn visie op het ondernemerschap en de stappen die hij gezet heeft aan de hand van 10 ondernemersvragen.

1. Ben je altijd al ondernemend geweest? Vertel!

“Naar mijn gevoel niet, al was ik vroeger op school wel de initiatiefnemer bij groepswerken of opdrachten. Zowel privé als professioneel heb ik wel altijd geprobeerd om mensen te helpen zich te ontwikkelen, door hen zoveel mogelijk zelf te laten doen en uitproberen. Door mijn perfectionistische aard heb ik lang gewacht om zelf de touwtjes in handen te nemen. Ik wil alles ineens goed doen, en dat maakt dat er soms een rem is.”

Perfectionisme resulteert dikwijls in uitstelgedrag, als in ‘wachten op het juiste moment’.

“Je hebt een bepaald beeld van jezelf en in eerste instantie is dat het beeld dat jij gelooft, de perceptie waar jij aan vasthoudt. Mensen rond je hebben ook een bepaald beeld van jou en vaak zien zij je anders dan jij jezelf ziet. Wanneer je je ervan bewust wordt dat dat zelfbeeld maar een idee is en dit in vraag stelt, zal je versteld staan van wat je effectief in je mars hebt. Daarvoor heb ik de juiste vragen en uitgesproken woorden, vertrouwen en duwtje in mijn rug nodig gehad.

In mijn privéleven is vrouw de planner en ondernemer al probeer ik nu ook meer te ondernemen naast het werk en dat werpt zijn vruchten af.”

2. Bij Bewire spreken we over mensgerichte ideeën, die communitydriven zijn.

Wat versta jij daaronder?

“Voor mij betekent ‘mensgericht’ dat we mensen kunnen laten doen waar ze goed in zijn, omdat ze daar gelukkig van worden. Dat komt ook de organisatie ten goede. Het commuitygevoel zit dan weer in mensen met een gedeelde visie en passie laten samenwerken om te groeien, zichzelf te ontwikkelen en andere bedrijven te helpen.”

Portret van Jan
Hoe is jouw ‘mensgericht’ businessidee tot stand gekomen?

“In eerste instantie is ons vak ontstaan uit kunst, en kunst is naar mijn mening is gemaakt door mensen, voor mensen, omdat kunst en emotie samenhangen. Dat gevoel kan je nog steeds in elk aspect terugvinden, of het nu draait om teksten, visuals, branding of design.”

Het doel is steeds om mensen iets te doen ‘voelen’.

“Zelf ben ik begonnen als allround designer bij Bewire om een nieuw verhaal (visueel) mee vorm te geven. Uiteindelijk is daar een creatief team uit ontstaan om meerdere aspecten, van zowel interne als externe communicatie, te kunnen coveren. Communicatie, in al zijn vormen, is immers essentieel voor het bestaan van de mens.”

Hoe is jouw onderneming nu deel van dat verhaal?

“Al sinds de start werken we voor Bewire en alle bedrijven van het ecosysteem, aangevuld met externe klanten. In 2020 is Studio Ignite opgericht door de 3 designers die toen deel uitmaakten van het creatief team. Dat is één van de redenen waarom de basisvorm van ons logo en huisstijl een driehoek is, maar ook door de essentie van ons vak: woord, beeld & code. Onder begeleiding van Jeroen Benats zijn we nog volop aan het groeien volgens onze toekomstplannen. We zijn een vaste waarde binnen Bewire voor creativiteit en om het volledige ecosysteem op de kaart te zetten met kwalitatieve en krachtige branding.”

3. Wat versta jij onder leiderschap?

“Laat me eerst vertellen wat het voor mij niét is: mensen controleren of in bepaalde richtingen duwen, micromanagement, je titel gebruiken om boven anderen te staan, mensen afrekenen op fouten, schoolmeestergedrag… Als designer ben ik visueel ingesteld. Deze afbeeldingen leggen het voor mij perfect uit:


“Voor mij is leiderschap mensen vertrouwen en ruimte geven om te doen waar ze goed in zijn, maar ook fouten laten maken en hen hieruit laten leren. Een leider is iemand met een sterke visie waarin anderen zich kunnen vinden, maar ook toelaat dat anderen mee aan die visie bouwen, steeds met een zelfkritische blik en open mindset. Als ‘leider’ ben je ook diegene die uiteindelijke beslissingen maakt wanneer het nodig is, of dat nu leuke of minder leuke, makkelijke of moeilijke keuzes zijn. Een ‘goede leider’ neemt ook de verantwoordelijkheid voor de uiteindelijke uitkomst en trekt geen paraplu’s open.”

Een leider is iemand die een gevoel van samenhorigheid en trots kan aanwakkeren. Iemand die alles heeft wat onze Belgische politiek vandaag mist? 😉

4. Wat was jouw oorspronkelijke doel met je idee of onderneming? Heb je dat bereikt? Of heb je dat bijgestuurd?

“Ons businessidee bestaat erin bedrijven er doen uitspringen. Dat doen we door creatieve mensen te laten doen waar ze gelukkig van worden. Daar zijn we nog steeds goed in en volop mee bezig. Intitieel hielde we ons voornamelijk bezig met webdesign, maar dat is al snel geëvolueerd naar allround communicatie door de vragen die we kregen van klanten. Na een interne herstructurering in 2022 is de koers wat gewijzigd, en vandaag ligt onze focus vooral bij de bedrijven binnen het Bewire ecosysteem. Daaruit leren we elke dag, en hebben we een sterke basis om in de toekomst ook krachtiger naar buiten te komen.”

5. Waar zie je jezelf, je community en je onderneming over 5 jaar? En over 50 jaar?

“Binnen 5 jaar hoop ik nog steeds aan de slag te zijn als coördinator van Studio Ignite binnen het Bewire ecosysteem, met een groter, maar even hecht team. We willen niet het zoveelste full service agency worden, maar willen ons nog meer verdiepen en specialiseren in onze sterktes. Die creatieve kant willen we graag uitbreiden met extra, ondersteundende diensten in functie van branding & communicatie.

Jan tijdens een feedbackmoment op de werkplek van Studio Ignite

Over 50 jaar zie ik mezelf op roadtrip in Spanje, met een zelfrijdende auto, een camera nokvol AI waarmee zelfs mijn ​​synthetisch viervoeter, waar het karakter van mijn huidige hond in is geïmplementeerd, een uitmuntende foto kan maken.”

6. Je werd zelf ondernemer bij Bewire, een veilige en ondersteunende omgeving. Welke voordelen heeft/had dat voor jou?

“Ik ben oprecht blij dat ik binnen dit ecosysteem kan ondernemen. Zo heb je de kans om te focussen op wat je graag doet met de nodige ondersteuning bij verschillende zaken waar je minder vertrouwd mee bent, zoals finance, administratie, HR… Je hebt meer ruimte voor de dingen waar je zelf wél goed in bent, omdat je kan rekenen op andere mensen binnen je organisatie, die op hun beurt doen waar zij goed in zijn. En zo is de cirkel – of in ons geval, de hexagon – rond.”

7. Vind je dat ondernemers in Vlaanderen voldoende ondersteund worden? Of zouden er meer platformen zoals Bewire Roots moeten bestaan?

“Ik ben niet op de hoogte van de manier waarop andere organisaties zulke ondersteuning aanpakken, maar ik ben er van overtuigd dat kleine zelfstandigen het niet gemakkelijk hebben, door o.a. minder voordelen en zware belastingen. Grotere bedrijven zoeken zelf oplossingen om mensen te ondersteunen omdat die vanuit de politiek uitblijven. Ik denk dan ook dat er meer ondernemerschap schuilt in mensen dan we beseffen, maar dat dat niet tot uiting komt omdat ons opleidingssysteem ondernemen niet voldoende – en vroeg genoeg – stimuleert.”

8. Vind je dat Studio Ignite maatschappelijke impact heeft? Hoe belangrijk vind je dat?

“Wat wij doen is zorgen voor begrijpbare communicatie. Wat mooi is, is subjectief. Verder zorgen we ervoor dat het vergaren en consulteren van informatie aangenamer en eenvoudiger wordt.

Ik vind het heel belangrijk om in onze wereld vol prikkels te streven naar essentie en eenvoud, om zo duidelijke én aangename communicatie mogelijk te maken. Less is more.”

9. Hoe keek je initieel naar ondernemerschap en hoe kijk je er nu naar? Is je visie veranderd?

“Ik heb lang naar ondernemerschap gekeken als iets waar ik niet klaar voor was, of niet voor gemaakt was. Ik denk dat ik eerst voldoende werkervaring wou opdoen om zelfzeker en onderbouwd genoeg te kunnen handelen. Voor mij was ondernemen allerlei zaken ‘moeten’ doen zonder nog tijd te hebben voor wat je het liefste doet en energie geeft, in mijn geval design. Dankzij Bewire Roots is duidelijk geworden dat dat niet zo hoeft te zijn, integendeel.”

10. Dilemma’s

  • Doen of delegeren? DelegEREN.
  • Brainstorms of ingevingen? Ingevingen.
  • Ochtend of avond? Avond.
  • Teamwork of zelfstandig? Teamwork.
  • Coach of manager? Coach.
  • Leiderschap: aangeboren of aangeleerd? Aangeboren, maar dat moet soms worden losgeweekt.

Inzichten

Ontdek andere blogartikels

Relevante ondernemersverhalen

Getriggerd door deze blog? Check dan zeker onderstaande getuigenissen en verhalen van de ondernemers in kwestie!

Portret van Kurt

Kurt Kenis

"Ondernemen doe je met vallen en opstaan, maar weet dat Bewire er is om je weer recht te helpen waar nodig."
Lees getuigenis
Portret van Dieter

Dieter Van Hoof

"Wie de ambitie heeft om zijn carrière naar een hoger punt te tillen en hier ook voor de volle 100% voor wil gaan, krijgt de kans om dat te doen, in een veilige omgeving."
Lees getuigenis
Portret van Roeland

Roeland De Smedt

"Bewire, dat is elkaar ondersteunen en samen de successen vieren.”
Lees getuigenis
Portret van Joost

Joost Damen

"Bij Bewire krijg je ruimte om je te ontplooien als ondernemer, en sta je er niet alleen voor."
Lees getuigenis