Blogartikel

10 ondernemersvragen aan Kurt Kenis. Ondernemen is vallen en weer opstaan.

Gepubliceerd op
21 Nov 2023

Auteur
Charlotte Portael

Topic
ImpactfulnessPeople-Centricity

In onze razendsnel veranderende wereld, moet je jezelf als ondernemer ook in vraag durven stellen. Vallen, opstaan en weer doorgaan. Dat houdt ondernemen vernieuwend en uitdagend. Kurt deelt zijn visie op het ondernemerschap aan de hand van 10 ondernemersvragen.

1. Ben je altijd al ondernemend geweest? Vertel!

Neen, ik heb de eerste 9 jaar van mijn professionele carrière als aankoper gewerkt in de automotive sector. In 2015 ben ik als Business Development Manager gestart bij Bewire, om IT-diensten te gaan aanprijzen bij potentieel nieuwe klanten.”

Van aankoper naar verkoper, en van automotive naar IT, een hele carrièreswitch!

“En daar stopt de evolutie niet. Eind 2019 heb ik de kans gekregen om als zelfstandig ondernemer te starten met een eigen initiatief binnen het Bewire-ecosysteem. Zo is Hived geboren.”

2. Bij Bewire spreken we over mensgerichte ideeën, die communitydriven zijn.

Wat versta jij daaronder?

“Bij Bewire staat de mens centraal, en in elke beslissing die op Bewire-niveau genomen wordt, wordt het menselijke aspect steeds meegenomen. Onder communitydriven versta ik dan weer dat het feit dat iedereen zich begrepen en veilig voelt en 100% zichzelf kan zijn een pririoteit is bij Bewire.”

Hoe is jouw ‘mensgericht’ businessidee tot stand gekomen?

“Hived ontstond vanuit de nood om een aantal centrale diensten binnen Bewire (HR, Sales & recruitment) uit handen te nemen van collega Managing Partners en hen daarin te ontzorgen, zodat zij zich konden focussen op de verdere ontwikkeling en groei van hun eigen initiatief of bedrijf. Doorheen de jaren is dat verder geëvolueerd naar het samenbrengen van Freelance IT-experten en bedrijven op zoek naar ervaren & tijdelijke IT-resources. Matchmaking, als het ware.”

Hoe is jouw onderneming nu deel van dat verhaal?

“Bij Hived werken we zeer nauw samen met freelance IT-experten, die we ook als eigen medewerkers en collega’s beschouwen. Met hen willen we partnerships op lange termijn uitbouwen op basis van wederzijds respect en vertrouwen. Dat is iets dat in onze harde sector – helaas – een zeldzaam goed is geworden.”

3. Wat versta jij onder leiderschap?

“Voor mij is leiderschap het volledige potentieel uit de mensen in je omgeving kunnen halen, en daarbij rekening houden met hun interesses en ambities. Dat alles in een 100% veilige setting.”

4. Wat was jouw oorspronkelijke doel met je idee of onderneming? Heb je dat bereikt? Of heb je dat bijgestuurd?

“Oorspronkelijk zouden we onze collega’s ontzorgen op vlak van HR, sales en recruitment. Nu gaan we een stapje verder, en matchen we freelance IT’ers met bedrijven.”

Vallen, opstaan en weer doorgaan. Dat is onderdeel van ondernemen.

“We leven al een tijdje in een enorm snel veranderende wereld. In die wereld moet je jezelf als ondernemer ook regelmatig in vraag stellen en anticiperen en/of reageren waar nodig. Als je dat vanuit een veilige omgeving kan doen is dat een enorme meerwaarde en krijg je een boost om verder te doen. Dat creëert dan weer kansen om zelf verder te groeien op persoonlijk vlak.

5. Waar zie je jezelf, je community en je onderneming over 5 jaar? En over 50 jaar?

“Over 5 jaar zie ik Hived als een gevestigde waarde binnen onze IT-matchmaking business, waarbij onze persoonlijke manier van werken nog steeds het verschil maakt. En daarnaast zou ik graag een fiere & geduldige papa zijn van beginnende tieners.”

6. Je werd zelf ondernemer bij Bewire, een veilige en ondersteunende omgeving. Welke voordelen heeft/had dat voor jou?

“Bij Bewire krijg je als ondernemer de vrijheid om dingen te proberen. Onzeker zijn mag en kan. Je hebt de volledige ondersteuning van je collega-ondernemers, en dat alles vindt plaats binnen een inspirerende en innovatieve omgeving waar kennisdeling centraal staat.”

Een outdoor meeting van Hived op de Corda Campus

7. Vind je dat ondernemers in Vlaanderen voldoende ondersteund worden? Of zouden er meer platformen zoals Bewire Roots moeten bestaan?

“100% op eigen benen starten of binnen een veilig platform als dat van Bewire Roots is een enorm verschil, en ik kan alleen maar pleiten voor meer van zulke platformen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het verborgen potentieel bij eender wie nog meer tot zijn recht kan komen en vermijden we dat er goede ideeën – en ondernemers – verloren gaan.”

8. Vind je dat Hived maatschappelijke impact heeft? Hoe belangrijk vind je dat?

“Als matchmaker binnen IT ontzorgen we zelfstandige ondernemers, meer specifiek freelance IT-experts in hun zoektocht naar een nieuwe opdracht. Als je ziet in welke innovatieve en maatschappelijk belangrijke omgevingen je deze mensen aan een opdracht kan helpen, kan je niet anders dan blij zijn met de impact die Hived op dat vlak uitoefent. Steeds op onze persoonlijke manier.”

9. Hoe keek je initieel naar ondernemerschap en hoe kijk je er nu naar? Is je visie veranderd?

Mijn visie is niet veranderd. Het zijn uitdagende tijden als ondernemer, maar dat houdt het net spannend en vernieuwend.

10. Dilemma’s

  • Doen of delegeren? Doen.
  • Brainstorms of ingevingen? Brainstorms.
  • Ochtend of avond? Avond.
  • Teamwork of zelfstandig? Teamwork.
  • Coach of manager? Coach.
  • Leiderschap: aangeboren of aangeleerd? Aangeleerd.

Inzichten

Ontdek andere blogartikels

Relevante ondernemersverhalen

Getriggerd door deze blog? Check dan zeker onderstaande getuigenissen en verhalen van de ondernemers in kwestie!

Portret van Roeland

Roeland De Smedt

"Bewire, dat is elkaar ondersteunen en samen de successen vieren.”
Lees getuigenis
Portret van Dieter

Dieter Van Hoof

"Wie de ambitie heeft om zijn carrière naar een hoger punt te tillen en hier ook voor de volle 100% voor wil gaan, krijgt de kans om dat te doen, in een veilige omgeving."
Lees getuigenis
Portret van Joost

Joost Damen

"Bij Bewire krijg je ruimte om je te ontplooien als ondernemer, en sta je er niet alleen voor."
Lees getuigenis
Portret van Kurt

Kurt Kenis

"Ondernemen doe je met vallen en opstaan, maar weet dat Bewire er is om je weer recht te helpen waar nodig."
Lees getuigenis