Blogartikel

10 ondernemersvragen aan Philip Boermans. Van programmeur naar coach tot ondernemer.

Gepubliceerd op
21 Nov 2023

Auteur
Charlotte Portael

Topic
EmpowermentExcellenceImpactfulnessPeople-Centricity

Als je Philip vraagt of ondernemerschap aangeboren is of aangeleerd, is hij van mening dat het in je genen kan zitten, maar dat dat bij hem niet het geval was. Ondernemen blijft elke dag een uitdaging, maar wel eentje die hij met plezier aangaat. 10 ondernemersvragen aan Philip Boermans.

1. Ben je altijd al ondernemend geweest? Vertel!

“Zeker niet. Ik kom niet uit een ondernemend gezin. Mijn ouders waren beide werknemers, en geen zelfstandigen, dus ik heb het ondernemende niet meteen meegekregen. Wat ik wel heb meegekregen van mijn vader, en dankzij hem ontdekt heb, is mijn passie voor informatica. Op jonge leeftijd begon ik thuis mee te programmeren en zo ben ik dan ook informatica gaan studeren en ben ik ten slotte in de IT-sector beland.

Ik startte na mijn studies meteen bij De Cronos Groep als softwareontwikkelaar. Na een tijdje merkte ik dat ik voelde dat er – voor mij persoonlijk – meer in zat dan programmeren alleen. Ik heb bij de klant een coachende rol opgenomen, en die groei werd ook opgemerkt bij Bewire. Zo ben ik dan ‘officieel’ ondernemer geworden en is uiteindelijk Collide ontstaan.”

2. Bij Bewire spreken we over mensgerichte ideeën, die communitydriven zijn.

Wat versta jij daaronder?

“Bij Collide zijn Berten (De Schutter) en ik Managing Partners en nemen we een coördinerende rol op. We zorgen er echter voor dat onze medewerkers ook zelf inspraak hebben en bepaalde verantwoordelijkheden (kunnen) opnemen. Zij staan mee centraal in de groei van Collide en iedereen mag met ideeën komen en mee zijn/haar stempel drukken op het geheel. Bij Collide werken we allemaal samen een een succesverhaal.

Berten en ik zíjn niet Collide, maar de achterliggende motor.

Hoe is jouw ‘mensgericht’ businessidee tot stand gekomen?

“Zelf ben ik al vanaf de start van mijn carrière actief bij Cronos, waarvan al heel wat jaren bij Bewire. Ik ben steeds betrokken geweest bij heel wat initiatieven. Dat waren steeds initiatieven door en voor medewerkers, zoals verschillende hackathons, stages, B-Proud… Het menselijke aspect in al deze projecten maakt voor mij het verschil. Op die manier kan je meewerken aan de groei van een bedrijf, samen met anderen. En zo bleek dat er nog velen zijn die ambitie hebben of hadden om mee verantwoordelijkheid te nemen.

Portret van Philip
Hoe is jouw onderneming nu deel van dat verhaal?

“De ervaring die ik heb opgedaan in het verleden blijven we toepassen bij Collide. We zorgen ervoor dat medewerkers met goeie ideeën die ook effectief kunnen uitwerken en coachen hen daarin, met onze eigen inzichten en ervaringen in het achterhoofd.”

3. Wat versta jij onder leiderschap?

“Leiderschap is het motiveren en stimuleren van elke medewerker om te groeien in zijn/haar professionele doelstellingen. Het is medewerkers coachen en begeleiden om hun persoonlijke ambities waar te maken.

Die aanpak zorgt er op haar beurt voor dat medewerkers zelf een impact hebben op de verdere uitbouw van Collide, en andere initiatieven.”

4. Wat was jouw oorspronkelijke doel met je idee of onderneming? Heb je dat bereikt? Of heb je dat bijgestuurd?

“Collide is ontstaan uit 2 andere bedrijven met elk een eigen expertise (Back- en Frontend Development). We merkten echter op dat er een overlap was op vlak van kennis, expertise en interesse bij onze medewerkers en kwamen tot de conclusie dat het samenvoegen van beide bedrijven een absolute meerwaarde zou zijn.

Het oorspronkelijke doel van die fusie was ‘keep it running‘. Dat doel hadden we al snel bereikt, en zo zijn onze ambities mee geëvolueerd en zijn we gaan uitdiepen welke mogelijkheden er waren (en zijn) om verder te groeien en te ondernemen. Nu is het onze prioriteit om Collide te positioneren als preferred partner voor custom development.

5. Waar zie je jezelf, je community en je onderneming over 5 jaar? En over 50 jaar?

Collide is nog een jong en nieuw bedrijf, maar wel eentje met veel kennis en ervaring.

“De technologie staat nooit stil, en we moeten alle veranderingen, zoals AI op dit moment, op de voet blijven volgen. In die veranderende maatschappij willen we er alles aan doen om dé preferred partner voor custom development te worden. Wanneer een klant met een IT-project nood heeft aan IT-expertise, zou de naam Collide meteen een belletje moeten doen rinkelen.

50 jaar is nog ver weg, en door het razendsnelle veranderen van de technologie en bijgevolg de maatschappij, vind ik het erg moeilijk te voorspellen waar we dan zullen staan. Ik met pensioen waarschijnlijk, maar wie weet wat is er allemaal mogelijk?”

6. Je werd zelf ondernemer bij Bewire, een veilige en ondersteunende omgeving. Welke voordelen heeft/had dat voor jou?

“Ik had geen enkele kennis van en ervaring in ondernemen. Bewire neemt een coachende rol en heeft me stap voor stap geholpen bij alles wat bij ondernemerschap kwam kijken. En dat is nog steeds het geval. Ik leer elke dag bij van mijn collega-ondernemers, volg nog steeds coachingsessies en weet dat ik op elk moment bij eender wie kan aankloppen voor advies. Niet alleen voor businessvragen wat Collide betreft, maar ook voor mijn persoonlijke groei.

7. Vind je dat ondernemers in Vlaanderen voldoende ondersteund worden? Of zouden er meer platformen zoals Bewire Roots moeten bestaan?

“Ik heb geen idee over de initiatieven of platformen die in Vlaanderen bestaan. Wat ik wél weet is dat Bewire Roots voor startende ondernemers echt noodzakelijk is en een absolute meerwaarde biedt. Initieel, toen we de stap zetten naar ondernemen, had ik geen idee wat er allemaal bij kwam kijken. Dankzij de coaching binnen het Bewire-ecosysteem en de aanwezige kennis en ervaring, heb ik dat gaandeweg geleerd. De successen die worden geboekt, delen we maar al te graag met elkaar.”

Mensen met een goed idee, maar weinig ervaring zijn écht gebaat bij een platform als Bewire Roots.

8. Vind je dat Collide maatschappelijke impact heeft? Hoe belangrijk vind je dat?

“Absoluut, op verschillende manieren. Onze impact situeert zich voornamelijk bij onze klanten. We helpen hen up to date blijven in deze veranderende wereld door hen bij te staan bij de digitalisering van hun organisatie. Zo kunnen zij op hun beurt groeien en impact creëren, door bijvoorbeeld tewerkstelling. Het is een soort van cyclus waarin we elkaar verder helpen. Zo moet ook Collide blijven groeien om die impact te kunnen blijven realiseren. Van schoolverlaters tot ervaringsdeskundigen, iedereen met een passie voor IT kan ons helpen om die doelstellingen waar te maken.”

9. Hoe keek je initieel naar ondernemerschap en hoe kijk je er nu naar? Is je visie veranderd?

“Oorspronkelijk was ondernemen een volledig nieuwe uitdaging voor mij. Na mijn ervaring als programmeur en de coachende rol die ik daar steeds meer opnam, leek het echte ondernemen en iets opstarten een logische volgende stap in mijn carrière. Ik heb altijd ergens het gevoel gehad dat ik meer wou doen dan enkel programmeren, en zo geschiedde.

Het is en blijft een uitdaging, elke dag opnieuw, en dat zal nog lang zo blijven, maar dankzij de ondersteuning die ik krijg, kan ik blijven groeien in wat ik doe. Zolang ik er evenveel plezier in blij hebben als vandaag het geval is, zit het goed.”

Mijn visie op ondernemerschap? Die evolueert mee met de uitdagingen die op mijn pad komen.

10. Dilemma’s

  • Doen of delegeren? Een gezonde combinatie van beide, samenwerken dus.
  • Brainstorms of ingevingen? Brainstorms.
  • Ochtend of avond? Avond.
  • Teamwork of zelfstandig? (Liefst) teamwork.
  • Coach of manager? Coach.
  • Leiderschap: aangeboren of aangeleerd? Ik geloof dat het aangeboren kan zijn, maar in mijn geval: aangeleerd.

Inzichten

Ontdek andere blogartikels

Relevante ondernemersverhalen

Getriggerd door deze blog? Check dan zeker onderstaande getuigenissen en verhalen van de ondernemers in kwestie!

Portret van Dieter

Dieter Van Hoof

"Wie de ambitie heeft om zijn carrière naar een hoger punt te tillen en hier ook voor de volle 100% voor wil gaan, krijgt de kans om dat te doen, in een veilige omgeving."
Lees getuigenis
Portret van Jan

Jan Van Reeth

"Bewire is de omgeving waar het ware potentieel van mensen tot uiting komt."
Lees getuigenis
Portret van Roeland

Roeland De Smedt

"Bewire, dat is elkaar ondersteunen en samen de successen vieren.”
Lees getuigenis
Portret van Kurt

Kurt Kenis

"Ondernemen doe je met vallen en opstaan, maar weet dat Bewire er is om je weer recht te helpen waar nodig."
Lees getuigenis