Blogartikel

10 ondernemersvragen aan Roeland De Smedt. De ondernemer als goede huisvader.

Gepubliceerd op
21 Nov 2023

Auteur
Charlotte Portael

Topic
ImpactfulnessPeople-CentricityRespect

Zelf is het ondernemerschap hem met de paplepel ingegeven en is hij van mening dat leiderschap aangeboren is, maar ook dat elke ondernemer mensen rond zich nodig heeft om te blijven groeien. Roeland schetst zijn verhaal en visie aan de hand van 10 inspirerende ondernemersvragen.

1. Ben je altijd al ondernemend geweest? Vertel!

“Ondernemen is me ‘met de paplepel ingegeven’. Ik kom uit een ondernemende familie. Mijn papa was zelfstandige en ook mijn oudere broers runden een zaak. Daar heb ik vaak meegewerkt, en zat ik ook mee in de driver’s seat. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik zelf ook ondernemer zou worden, en zo blijkt.”

2. Bij Bewire spreken we over mensgerichte ideeën, die communitydriven zijn.

Wat versta jij daaronder?

“Wij mogen als coördinatoren dan wel aan het roer staan, we hebben onze mensen nodig. Hun feedback, kennis en input zijn waardevol voor het bedrijf, maar ook voor ons, als persoon. Als we voor alles openstaan, kunnen we ook onze eigen inzichten verbreden.”

Hoe is jouw ‘mensgericht’ businessidee tot stand gekomen?

“Toen ik de stap zette naar het ondernemerschap, bestond Dots & Arrows, ‘ons bedrijf’ al. Ik was al nauw betrokken, maar heb dan ook officieel die verantwoordelijkheid op mij genomen, samen met Dieter. In die ‘mensgerichte’ filosofie die ik hierboven beschreef zetten we Dots & Arrows nu met heel veel passie voort en breiden we steeds verder uit.”

Portret van Roeland
Hoe is jouw onderneming nu deel van dat verhaal?

“Een onderneming is nooit af; het is een continu proces van uitbouwen, aanpassen en werken. We slagen erin steeds optimaler onze visie toe te passen. Zo maken we er een prioriteit van om, nu we verder groeien, ook andere mensen meer verantwoordelijkheden te geven binnen onze organisatie.”

3. Wat versta jij onder leiderschap?

“Leiderschap is voor mij een combinatie van verschillende aspecten. Enerzijds heb je de eindverantwoordelijkheid en moet je moeilijke beslissingen nemen en er zijn wanneer het moeilijk wordt. Anderzijds is het mijn taak om mensen te begeleiden en te ondersteunen in functie van het hele team en de organisatie. Ten slotte vind ik het ook belangrijk om onze visie uit te dragen en mensen kansen te geven en te helpen groeien, volgens die waarden.”

4. Wat was jouw oorspronkelijke doel met je idee of onderneming? Heb je dat bereikt? Of heb je dat bijgestuurd?

“Oorspronkelijk ontstond er naast Dots & Arrows ook Lucidus, voor ander segment in IT dat erg aanleunt bij integratie en automatisering. Op basis van onze inzichten hebben we een aantal aanpassingen doorgevoerd, en beide opnieuw verzameld onder één noemer. Een onderneming blijft voortdurend evolueren, en een idee staat nooit in steen gegrift. Alles om ons heen, van mensen en hun nodden tot technologieën, verandert, en zo ook organisaties.”

Als je te strikt omgaat met je oorspronkelijke doelen of idee, loop je het risico een stukje dynamiek te verliezen.

“Natuurlijk zijn er een aantal basiswaarden en een businessidee, en daar moet je trouw aan blijven, omdat die dicht bij jezelf liggen. Maar de toekomst kan je, door de invloed van al die factoren, niet voorspellen.”

5. Waar zie je jezelf, je community en je onderneming over 5 jaar? En over 50 jaar?

“Binnen 5 jaar hoop ik dat we de community rond onze filosofie nog steeds verder aan het uitbouwen zijn en dat we onze mensen de kans kunnen geven om zélf een stap te zetten richting het ondernemerschap. Ik wil een positieve bijdrage leveren aan de persoonlijke groei van ons huidige team en elke nieuwkomer. Daarnaast vind ik het enorm belangrijk dat mensen nog steeds even graag voor ons werken als vandaag.

50 jaar is nog ver, en dan zal mijn carrière achter de rug zijn, maar ik doe er alles aan om dan iets positiefs achter te laten waar anderen mee verder kunnen en hun eigen invulling aan kunnen geven.”

6. Je werd zelf ondernemer bij Bewire, een veilige en ondersteunende omgeving. Welke voordelen heeft/had dat voor jou?

“Als je helemaal alleen bent, is alles moeilijker. De typische onzekerheden wanneer je alleen bent – zeker op financieel vlak – zijn er wel, maar je loopt minder grote risico’s en je voelt je veiliger en geruster.

Coördinatoren Dots & Arrows

Nog belangrijker zijn de constructieve feedback en ondersteuning van de mensen rondom je. Ze zijn het perfecte klankbord om ideeën af te toetsen en helpen je ook in je persoonlijke groei, niet te onderschatten als ondernemer. Ik heb heel veel vertrouwen in de mensen die ons daarin begeleiden en vind deze community een absolute meerwaarde, zowel voor mezelf als voor onze organisatie. Het is als een soort vangnet waar je terechtkan met al je vragen en bedenkingen.”

7. Vind je dat ondernemers in Vlaanderen voldoende ondersteund worden? Of zouden er meer platformen zoals Bewire Roots moeten bestaan?

“Er bestaan wel wat incubatieplatformen, maar ik heb geen idee van hun exacte aanbod en de kwaliteit die ze bieden. Ik spreek voor mezelf, maar bij Roots vind ik écht de ondersteuning die ik nodig heb. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat ondernemers meer vrijheid zouden moeten krijgen. Ondernemers creëren bijvoorbeeld werkgelegenheid en dragen op die manier iets bij aan de maatschappij. Daar verdienen ze iets voor in ruil.”

8. Vind je dat Dots & Arrows maatschappelijke impact heeft? Hoe belangrijk vind je dat?

In onze organisatie kijken we naar het individu en doen we niet aan ‘hokjesdenken’. We kijken naar de persoon achter het CV, en stellen ons de vraag of die bij ons en onze visie past. Al de rest is niet van belang. Zo zijn we momenteel bezig aan de procedure om een Serviër aan een werkvisum te helpen omdat we in die persoon geloven. Daar willen we al eens wat extra moeite voor doen.

Of die intentie de stempel ‘maatschappelijke impact’ verdient, bepaalt iedereen voor zichzelf, denk ik, maar we zijn ervan overtuigd dat wij, als organisatie, een belangrijke rol spelen in het werkgeluk van onze mensen. Onderlinge contacten en een vertrouwd gevoel zijn daarvoor essentieel en daarin willen we investeren. Je spendeert immers heel wat tijd op je werk.”

9. Hoe keek je initieel naar ondernemerschap en hoe kijk je er nu naar? Is je visie veranderd?

Ondernemen is en blijft iets bijdragen en ‘zorgen voor’.

“Mijn visie is op ondernemerschap is eigenlijk niet veranderd. Enerzijds heb ik altijd al geweten dat dat ondernemen in mij zat, en heb ik alle verschillende aspecten ervan rond mij gezien en meegemaakt.

Daarnaast ben ik van mening dat je als ondernemer iets op poten zet waarvoor je moet zorgen als een ‘goede huisvader‘, en met die verantwoordelijkheid moet je ten allen tijde rekening houden. Je werkt immers met mensen, die op hun beurt werken om hun leven te onderhouden. Die impact is niet te onderschatten. De precieze invulling die je aan die verantwoordelijkheid geeft, hangt af van de waarden en normen die samen met je partners vastlegt en vormgeeft.”

10. Dilemma’s

  • Doen of delegeren? Delegeren.
  • Brainstorms of ingevingen? Brainstorms.
  • Ochtend of avond? Avond.
  • Teamwork of zelfstandig? Teamwork.
  • Coach of manager? Coach.
  • Leiderschap: aangeboren of aangeleerd? Aangeboren.

Inzichten

Ontdek andere blogartikels

Relevante ondernemersverhalen

Getriggerd door deze blog? Check dan zeker onderstaande getuigenissen en verhalen van de ondernemers in kwestie!

Portret van Theriessa

Theriessa Cenens

"Het is een sprong in het diepe wagen, wetende dat je op je pootjes terecht zal komen dankzij ondersteuning en coaching van collega’s."
Lees getuigenis
Portret van Philip

Philip Boermans

"Ondernemerschap binnen Bewire is het zelfstandig kunnen uitbouwen van een eigen initiatief, met ondersteuning en coaching van je collega-ondernemers."
Lees getuigenis
Portret van Kurt

Kurt Kenis

"Ondernemen doe je met vallen en opstaan, maar weet dat Bewire er is om je weer recht te helpen waar nodig."
Lees getuigenis

Jens Mortier

"Ondernemen binnen Bewire is terechtkomen in een groep enthousiaste ondernemers die elkaar als collega’s verder helpen om het beste uit zichzelf te halen."
Lees getuigenis