Blogartikel

Interview: een mini-onderneming bij Bewire, de ambassadeur aan het woord

Gepubliceerd op
27 Jun 2023

Auteur
Charlotte Portael

Topic
EmpowermentExcellenceImpactfulnessPeople-CentricityRespect

Bewire lanceerde een interne oproep om een mini-onderneming te starten rond de ‘Who is who’-app, de social app van Bewire. 9 enthousiaste medewerkers stelden zich kandidaat, waaruit na een selectieprocedure één ondernemer werd gekozen: Jessica Peetermans. In dit interview licht ze in geuren en kleuren haar achtergrond, aanpak en motivatie toe.

Hoe ben je bij Bewire terechtgekomen?

“Ik ben eind 2021 bij Bewire begonnen. De manier waarop is best toevallig. Op een dag kreeg ik een berichtje van een huidige Bewire-collega via LinkedIn met de vraag hoe het ging en of mijn toenmalige bedrijf misschien op zoek was naar freelancers/consultants. Ik kende haar nog van in mijn tijd bij een vorige werkgever, zij was Account Manager op 1 van mijn projecten, en het heeft altijd goed geklikt tussen ons.

Het moment leek ze – zonder het te beseffen – goed te hebben uitgekozen. Ik voelde me niet meer goed in mijn job en was actief op zoek naar een nieuwe uitdaging.

De bal ging snel aan het rollen. Ze heeft me toen Bewire voorgesteld en niet veel later heb ik mijn contract getekend.”

Het feit dat zij een match zag tussen mij en Bewire, gaf mij veel vertrouwen in Bewire als werkgever.

Hoe zag je Bewire-carrière er tot nu toe al uit?

“Na een maand introductie en inwerken ben ik gestart als functioneel analyst op mijn eerste project, en dat loopt nog steeds. Dat wil zeggen dat het goed zit, zeker?! Ik heb nog net de ‘geboorte’ van The Value Hub meegemaakt, waardoor ik de geschiedenis ken, maar ook vanaf de start The Value Hub mee heb zien groeien.”

mini-onderneming

Wat heeft voor jou de doorslag gegeven om je aan te melden voor de ‘Who is who’-app mini-onderneming?

“Toen de ‘challenge’ of oproep werd gelanceerd op de kwartaalpresentatie, was ik meteen enthousiast. Ik heb mezelf dan ook niet de tijd gegund om te twijfelen en het te overdenken. Ik heb mijn motivatie ingediend onder het motto: Let’s go, we zien wel wat het wordt. Tenslotte had ik niets te verliezen.

Die aanpak is wel typerend voor mij als persoon. Ik durf soms wel eens té veel na te denken. De momenten waarop ik ervoor kies om dat net niet te doen, zijn de momenten geweest die me het meest hebben opgeleverd. Dat is dan ook een van de redenen waardoor ik ook nu durfde springen.”

Wat is jouw grootste motivatie?

“Naar mijn mening is de ‘Who is who’-app een app die echt moet worden gedragen door mensen binnen Bewire. Ik mag dan wel de ambassadeur zijn, of worden, zonder draagvlak bereik je niet veel. Het is misschien niet de juiste verwoording, maar ik zie de mini-onderneming een beetje als een ‘gezamenlijk project’, waarmee ik bedoel dat de nood er moet zijn en dat Bewire er ‘moet op zitten wachten’, en daar wil ik dus ook op inspelen.

Ook dat is iets wat terugkomt in heel wat zaken die ik onderneem: zoeken naar de noden van mensen, reflecteren en daarop inspelen. Zo was ik tijdens mijn studies actief in een VZW in Tienen, mijn geboortestad, die zich focust op burgerparticipatie.”

Kan je kort jouw aanpak om het management te overtuigen toelichten?

Ik ben een vrouw met een plan, maar dat is niet noodzakelijk een full-blown uitgeschreven plan, dat is flexibel.

“Ik bereid me meestal niet té veel voor, omdat ik zulke zaken liever spontaan aanpak. Ik wil echt mezelf tonen zoals ik ben, en authentiek zijn.

Uiteraard had ik wel enkele voorbereidingen getroffen. Zo heb ik de Bewire Bible – een soort brochure met alle ins & outs van Bewire – nog eens doorgenomen om op te frissen wat Bewire uniek maakt, en ben ik in de app gedoken om alle features nog eens onder de loep te nemen en het huidige gebruik voor mezelf in kaart te brengen.

Daarnaast had ik ook enkele vragen opgelijst waar ik zélf een antwoord op wou.”

Hoe kijk je vooruit? Wat is je plan van aanpak voor de mini-onderneming?

Stap voor stap!

“Deze mini-onderneming is een sprong in het diepe, ik heb zoiets nog nooit eerder gedaan. Ik heb er keiveel goesting in, en wil dat enthousiasme niet verliezen. Daarom vind ik het belangrijk een goed evenwicht te vinden, om stress te vermijden.

Ik zal er nu 1 dag per week dedicated op werken. Op die manier heb ik de kans om een bepaalde structuur te zoeken en er in alle rust – maar wel voor de volle 100% – voor te gaan.”

Wat is jouw uiteindelijke doel met de mini-onderneming?

  • Op professioneel vlak

“Mijn doel is dat de ‘Who is who’-app echt omarmd wordt door iedereen bij Bewire. Daarmee bedoel ik niet alleen dat de app ook effectief actief gebruikt wordt, maar ook dat mensen het een meerwaarde vinden.”

  • Op persoonlijk vlak

“Ik ben ervan overtuigd dat ik uit dit project enorm veel ga leren. Niet alleen het stukje ‘ondernemen’ is nieuw voor mij, maar ook heel wat andere zaken die erbij komen kijken, zoals de ontwikkeling, marketing… Net daardoor ben ik erg gemotiveerd en geboeid. Ik geloof erin dat ik door deze ervaring zal groeien als persoon, en dat mijn (zelf)vertrouwen daardoor een extra boost krijgt.”

Wat denk je dat een uitdaging zal zijn?

“Zoals ik al zei vind ik het belangrijk om de juiste balans te vinden én te behouden. Ik durf al eens in overdrive te gaan, en mezelf voorbij te lopen. Laat dit een oefening zijn om vanaf de start het juiste evenwicht te vinden, en die stress voor te zijn.”

Zou je de sollicitatie opnieuw hetzelfde aanpakken? Wat zou je anders doen?

“Ik zou het grotendeels hetzelfde aanpakken, denk ik, dat spontane en authentieke blijf ik belangrijk vinden.

“Wat me misschien wel geholpen had bij mijn zelfvertrouwen voor het gesprek zelf, was de tekst die ik had ingediend ter motivatie. Die was ik domweg vergeten opslaan.”

Vertel je in je privé ook over de mini-onderneming? Wat vertel je dan?

Superveel en aan iedereen die luistert! Ik heb het zelfs aan mijn buurvrouw van 90 jaar verteld.

“Ik heb zelf eigenlijk 2 keer een spoiler gekregen van andere kandidaten, zowel bij de eerste selectie als toen de uiteindelijke knoop was doorgehakt. Toen ik het nieuws dat ik gekozen was vernam, heb ik meteen gebeld naar Steven, een Bewire-collega die ook op mijn project zit. Ik moest het écht even kwijt aan iemand.

Ook tijdens de selectieprocedure heb ik vaak even afgetoetst bij mensen uit mijn omgeving, zowel privé als professioneel. Vooral omdat ik van een ander wou horen dat ik niet aan het dromen was, en mezelf regelmatig bleef afvragen of ik zoiets wel zou kunnen.”

Jessica aan het werk

Omschrijf volgende aspecten in 1 woord:

  • De vooruitzichten: supermegaspannend, in de positieve zin
  • Jouw aanpak: participatief, dat is alvast de bedoeling

Wil je nog graag iets toevoegen?

“Geef mij een beetje tijd. En daarmee bedoel ik niet dat ik er niet keihard wil invliegen. Ik wil vermijden dat de verwachtingen meteen gigantisch zijn, en wil me nog nergens op vastpinnen naar anderen toe. Mijn aanpak zal stap voor stap zijn, omdat ik daarin geloof.

Daarnaast is nu al, nog voor we echt van start zijn gegaan, iedereen heel supportive. Dat kenmerkt en siert Bewire. Ik heb al ideeën en suggesties gekregen, wat ik erg apprecieer. Dat ligt helemaal in lijn met het participeren waar ik voor wil staan.”


Bedankt, Jessica! We kijken uit naar de toekomst!

Heb je vragen over ondernemen bij Bewire of wil je meer info over deze mini-onderneming? Contacteer ons!

Inzichten

Ontdek andere blogartikels

Relevante ondernemersverhalen

Getriggerd door deze blog? Check dan zeker onderstaande getuigenissen en verhalen van de ondernemers in kwestie!

Portret van Roeland

Roeland De Smedt

"Bewire, dat is elkaar ondersteunen en samen de successen vieren.”
Lees getuigenis
Portret van Philip

Philip Boermans

"Ondernemerschap binnen Bewire is het zelfstandig kunnen uitbouwen van een eigen initiatief, met ondersteuning en coaching van je collega-ondernemers."
Lees getuigenis
Portret van Dieter

Dieter Van Hoof

"Wie de ambitie heeft om zijn carrière naar een hoger punt te tillen en hier ook voor de volle 100% voor wil gaan, krijgt de kans om dat te doen, in een veilige omgeving."
Lees getuigenis
Portret van Jan

Jan Van Reeth

"Bewire is de omgeving waar het ware potentieel van mensen tot uiting komt."
Lees getuigenis