Blogartikel

Ondernemer worden bij Bewire: een checklist & tips van experts

Gepubliceerd op
09 Jun 2023

Auteur
Charlotte Portael

Topic
EmpowermentExcellence

Wat ik later worden wil? Ondernemer! Brandweerman, voetballer of prinses zijn al lang niet meer in. Ondernemers zijn de nieuwe superhelden, en terecht. Want ondernemen geeft je zoveel meer dan enkel een job – letterlijk én figuurlijk. Ondernemer worden bij Bewire. Hoe? Zo!

Dertien in een dozijn?

Iedereen kan ondernemer worden. Tegenwoordig hoef je geen diploma bedrijfsbeheer meer te halen en zijn er slechts enkele praktische zaken die je in orde moet maken. Ook bij Bewire kan iedereen ondernemer worden. Er zijn tal van instanties die jou als beginnende ondernemer op weg helpen. Zo word je bij bijvoorbeeld Xerius, Partena, Liantis of Securex van A tot Z begeleid bij de administratieve rompslomp.

Ondernemen is, wat ons betreft, echter wel wat meer dan het aanvragen van een ondernemingsnummer en het bedenken van een naam.

Ben je op zoek naar méér dan een partij die de praktische zaken voor je afhandelt? Zoek je een veilige omgeving om te ondernemen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Dat adres? Bewire Roots, dé thuisbasis voor de ondernemers van morgen, en dus voor jou!

Onze enige voorwaarde? Een mensgericht ondernemersidee. En daarmee gaat ook een duidelijke visie gepaard.

We koppelen daar – hoe kan het ook anders – wel enkele vereisten (of kenmerken) aan. Als kwaliteitslabel gaan we immers steeds voor het beste.

De Roots-checklist

#1 Hands-on mentaliteit met behoud van helikopterview

En dan bedoelen we niet ‘Doen zonder nadenken’, maar eerder ‘Geen woorden, maar daden’. Heb je een hands-on mentaliteit, dan neem je initiatief, zit je niet graag stil en ga je ergens voor, en tot het uiterste. Bij heel wat ondernemers zit die hands-on mentalteit in het bloed, maar geen zorgen, je kan alles (in meer of mindere mate) aanleren.

De helikopterview gaat dan weer over de kunst om het overzicht te bewaken. Concreet?

  • Je bent in staat details te onderscheiden van de essentie, en prioriteiten te stellen.
  • Je bent kritisch ingesteld, en zet indien nodig een stapje terug om het geheel te overzien.
  • Zowel op strategisch, financieel als inhoudelijk vlak bewaak jij het overzicht en stuur je bij waar nodig.

#2 Passie om mensen te motiveren en te laten groeien

Ondernemen is, zelfs bij een eenmanszaak of start-up, geen ‘one man show‘. De mensen in je team, of rond je, moet je (ja, moeten) betrekken om hen te blijven motiveren. Hoe?

  • Vraag feedback, geef feedback en ga ermee aan de slag.
  • Stel doelen en vier successen, samen.
  • Zorg voor evenwicht, op alle vlakken. Dat gaat van een goede work-life balance tot een informele, maar niet té familiaire sfeer.
  • Zorg voor groeikansen, in de vorm van opleidingsmogelijkheden allerhande.

#3 Transparantie en eerlijke communicatie

Communicatie is jouw middlename. Communiceer over álles. Over positieve en negatieve zaken. Over het verleden en de toekomst. Je hoeft niets te verbloemen, maar dramatiseer ook niet, dat heeft geen zin en is niet nodig.

Zolang je in je communicatie op de ‘Why?’ focust, zit je goed. Het weten waarom geeft mensen een veilig en betrokken gevoel én motiveert, in goede en slechte tijden.

Townhall presentatie

#4 Een proactieve houding om nieuwe ideeën te lanceren in combinatie met een commerciële groeimindset

Hoe meer ideeën, hoe meer vreugd!

Maar…

In dit geval geldt ‘alles voor de ‘maar’ is een leugen’ gelukkig niet, maar er zijn wel enkele kanttekeningen. Zorg ervoor dat je commercieel denkt. Het is en blijft immers business. Hoe je dat doet? Onderzoek en ken de markt, volg trends, doe je research…

Ook hier geldt – hoe kan het ook anders – dat kritisch zijn en je steeds de waarom-vraag blijven stellen tot successen leidt.

#5 Respect en openheid naar zowel klanten toe als naar iedereen die meewerkt aan jouw verhaal

We herhalen het liever een keer te veel, omdat het zó belangrijk is. Ondernemen is geen one man show. Enerzijds heb je je klanten nodig. ‘Klant is koning’ is niet voor niets een alombekende oneliner. Luister naar je klanten en stuur bij indien nodig.

En nu we toch bezig zijn… ‘There’s no ‘i’ in team’. Of je nu een groot team rond je hebt, of enkel met een boekhouder werkt. Respecteer de mensen rond je en wees open.

#6 Een T.E.A.M. mindset: Together Everyone Achieves More

Letterlijk en figuurlijk.

Meer mensen krijgen meer gedaan, maar komen samen ook tot betere ideeën. Dat heet simpelweg complementariteit.

ondernemer worden bij Bewire

Die T.E.A.M. mindset begint bij jou, als teamleader (of hoe je jezelf ook wil noemen). Als jij gelooft in teamwork, dan krijg je de rest ook wel mee. Zie het als een growth mindset, wat niet is, kan nog komen, zolang je het maar écht wil en ervoor werkt.

Check, check, dubbelcheck?

Herken jij je in deze kenmerken? Of ben je op z’n minst bereid ervoor te gaan? Dan is ondernemer worden bij Bewire dé stap die je moet zetten.

Inzichten

Ontdek andere blogartikels

Relevante ondernemersverhalen

Getriggerd door deze blog? Check dan zeker onderstaande getuigenissen en verhalen van de ondernemers in kwestie!

Jens Mortier

"Ondernemen binnen Bewire is terechtkomen in een groep enthousiaste ondernemers die elkaar als collega’s verder helpen om het beste uit zichzelf te halen."
Lees getuigenis
Portret van Jan

Jan Van Reeth

"Bewire is de omgeving waar het ware potentieel van mensen tot uiting komt."
Lees getuigenis
Portret van Philip

Philip Boermans

"Ondernemerschap binnen Bewire is het zelfstandig kunnen uitbouwen van een eigen initiatief, met ondersteuning en coaching van je collega-ondernemers."
Lees getuigenis
Portret van Kurt

Kurt Kenis

"Ondernemen doe je met vallen en opstaan, maar weet dat Bewire er is om je weer recht te helpen waar nodig."
Lees getuigenis