Blogartikel

10 ondernemersvragen aan Berten De Schutter. Openhartig, eerlijk en ambitieus.

Gepubliceerd op
13 Nov 2023

Auteur
Charlotte Portael

Topic
ExcellencePeople-CentricityRespect

Van trekker in heel wat verenigingen tot ondernemer & coach pur sang. Openhartig en eerlijk, ambitieus en zelfkritisch. Berten vertelt over zijn ervaringen en uitdagingen als ondernemer aan de hand van 10 inspirerende ondernemersvragen.

1. Ben je altijd al ondernemend geweest? Vertel!

“Dat heeft er toch altijd wel ingezeten. Uiteraard niet op bedrijfsniveau, maar wel in allerlei kleine dingen. Organiseren, ideeën overbrengen om als groep iets te bereiken… Ik was heel vaak een trekker in de verenigingen waarin ik zat. Zo ben ik ook voorzitter geweest van de jeugdraad en hebben we met dat team in die paar jaar toch best wel wat initiatieven opgestart.

Actie ondernemen om dingen te veranderen, dat kan ook via de lokale politiek. Ook daar engageer ik me graag voor, al blijf ik daar op dit moment liever op de achtergrond dan een effectief mandaat uit te oefenen.

Mijn grootvader (en nonkel) hadden toen ik jong was ook een IT-bedrijf. Ergens heb ik altijd het idee gehad dat ik daar in zou rollen. Het is spijtig genoeg anders gelopen waardoor ik zelf mijn weg heb moeten zoeken, maar dat idee is blijven hangen, met resultaat zo blijkt nu.”

2. Bij Bewire spreken we over mensgerichte ideeën, die communitydriven zijn. Wat versta jij daaronder?

“Dat is iets dat ik gaandeweg heb leren herkennen. We merken dat het direct betrekken van mensen in de dagelijkse werking van het bedrijf, buiten hun job-beschrijving om, echt helpt om zaken op een juiste manier aan te pakken.

Waar we vroeger heel vaak zelf alles deden, laten we nu heel wat vertrekken vanuit onze medewerkers. Dat gaat van stages uitschrijven en begeleiden tot het regelen van social events, van ‘Employer Branding’ tot ons Knowledge Center. “

3. Hoe is jouw onderneming nu deel van dat verhaal?

“Binnen Collide hebben we enkele prioriteiten gesteld. Iedereen krijgt de kans om aan te geven of ze een deeltje van hun tijd willen besteden aan één van onze prioriteiten en welk topic hen aanspreekt. 

Over die prioriteiten communiceren we erg transparant op elke quarterly en op die manier proberen we inzage te geven in waar we als organisatie mee bezig zijn en – vooral – welke collega’s zich ervoor inzetten. Dat laatste is het grote verschil tegenover vroeger. Het antwoord zou daar altijd geweest zijn: ‘het management’, terwijl dat nu steeds vaker iemand anders is.”

4. Wat versta jij onder leiderschap?

“Dat is iets dat de voorbije jaren enorm geëvolueerd is. Ik had heel vaak de neiging om directief te sturen: “Doe dit op die manier.”, “Waarom heb je dat niet zo gedaan?”, “Ik zal het zelf wel doen.”…

Meer en meer merk ik dat leiderschap eerder richting geven is. De manier waarop hangt af van persoon tot persoon. Zolang het doel maar duidelijk is.” 

Een voorbeeld, het Collide Social team

Vroeger
“We willen dat jullie 4 quarterly’s organiseren. De eerste moet op deze manier, de volgende doen we dit, dan weer dat en de vierde keer gaan we daarnaartoe.”

Nu
“Wij willen 4 keer per jaar iedereen bij elkaar brengen zodat we een update kunnen geven over het reilen en zeilen binnen Collide. Kunnen jullie daarvoor zorgen?”

Het verschil

“Het doel is hetzelfde, maar de manier waarop is helemaal anders. De creativiteit kan nu ontploffen. Het hoe/wat/waar zijn allemaal zaken die nog bepaald mogen worden, enkel het waarom geven we duidelijk mee.

Collide social team

Alle doelen duidelijk maken en communiceren naar alle medewerkers en stakeholders is leiderschap voor mij.  De volgende stap is de juiste mensen op de juiste plaats krijgen. En uiteraard is het essentieel om er vervolgens te zijn om de teams met raad en daad bij te staan waar nodig, maar altijd op vraag van, en niet vanuit een “dat zal ik zelf wel doen”-standpunt.”

5. Wat was jouw oorspronkelijke doel met je idee of onderneming? Heb je dat bereikt? Of heb je dat bijgestuurd?

“Het oorspronkelijke doel was het bedrijf waar ik al jaren voor werkte nieuw leven inblazen. Groei was er al een tijdje niet meer, leiderschap ontbrak, door omstandigheden.”

We waren een bollende trein met erg veel capaciteiten, maar er viel vaker een wagonnetje af dan dat er eentje bijkwam.

Die situatie keren was onze eerste uitdaging. Ik denk dat we daar erg goed in zijn geslaagd. Het is pas later dat we ook hebben besloten om zelf te gaan ondernemen en een bedrijf te leiden.

Dat heeft erg veel facetten. Sommige zaken, zoals onze mensgerichtheid, zijn duidelijk en evolueren in positieve zin. Andere kanten van het ondernemen blijken toch wat moeilijker te zijn, maar die uitdaging ga ik graag aan. We’re here to stay en we gaan met elk punt aan de slag.”

6. Waar zie je jezelf, je community en je onderneming over 5 jaar? En over 50 jaar?

“Binnen een aantal jaar hoop ik dat onze cultuur helemaal doorgedrongen is in onze organisatie. Mensen die langs alle kanten aan de kar trekken, zodat we ook in de maatschappij veel meer voet aan de grond krijgen, als een bedrijf waar je absoluut jezelf kan zijn. Niet gewoon jezelf binnen een kader dat wij voor jou vormen, maar écht jezelf. Ideeën groeien bij onze mensen, wie zijn wij om daarin te snoeien?

De wereld evolueert razendsnel, zeker op technologisch vlak. Daar voorloper in worden is absoluut een ambitie. Om die reden hebben we een Knowledge Center opgericht, om stappen te zetten en het verschil te maken. Daarnaast willen we aanknopen met groeicijfers. We hebben een doel gesteld van 50 werknemers binnen 2-3 jaar. Ambitieus, maar lang niet onhaalbaar!

50 jaar is erg ver weg. Op economisch vlak heb ik daar nog niet echt over nagedacht, maar dat gevoel en doel van openheid, samenwerking en initiatief hoop ik dan nog steeds terug te vinden, en meer.”

Portret van Berten

7. Je werd zelf ondernemer bij Bewire, een veilige en ondersteunende omgeving. Welke voordelen heeft/had dat voor jou?

“Van ontwikkelaar naar ondernemer op een jaar tijd, het kan snel gaan. We kwamen van ver, maar het managementteam van Bewire (en de bedrijven binnen het ecosysteem) heeft zo’n open manier van communiceren met elkaar dat het erg eenvoudig om er vertrouwen in te krijgen. Dat is wat ons sterk maakt. “

Elkaar verder helpen is de default setting.

“Als we vragen om feedback, dan komt die. Eerlijk, maar steeds constructief. In detail, en zowel ultra-positief als kritisch. Het is dat vertrouwen in elkaar dat mij ook vertrouwen geeft in onze werking. Je kan op korte tijd zoveel leren. Je hoeft niet tegen dezelfde muur te lopen als je collega’s. Als je er dan toch tegenaan wil lopen, dan kan dat en als dat het geval blijkt, dan gaan we gewoon samen weer aan de slag, zonder een ‘I told you so’.  “

8. Vind je dat jouw onderneming maatschappelijke impact heeft buiten je team of bedrijf? En/of hoe belangrijk vind je dat?

“We werken voor overheden, banken en grote spelers. De software die wij maken wordt door erg veel mensen gebruikt. Maar om nu te zeggen dat wij met de maatschappelijke impact bezig zijn, dat vind ik niet, althans op dit moment. Al hebben we wel een aantal dingen in gang gezet. Langzaam maar zeker steken we onze voelsprieten uit. Misschien zijn er wel een aantal mensen binnen Collide die hier in 2024 mee aan de slag willen gaan?”

9. Hoe keek je initieel naar ondernemerschap en hoe kijk je er nu naar? Is je visie veranderd?

“Ondernemen is hard werken. Niets komt van zelf. Het zijn de tegenslagen die het hardst blijven hangen.”

10. Dilemma’s

  • Doen of delegeren? Delegeren.
  • Brainstorms of ingevingen? Ingevingen.
  • Ochtend of avond? AVOND.
  • Teamwork of zelfstandig? Teamwork.
  • Coach of manager? Coach.
  • Leiderschap: aangeboren of aangeleerd? Aangeboren.

Initiatief willen nemen, zaken willen aanpakken… dat lijkt me iets dat je hebt of niet. Hoe je dat doet, is dan weer aanleren. Da’s werken en constant mee bezig zijn. Dat is onmogelijk aangeboren, daarvoor is iedereen te verschillend.

Inzichten

Ontdek andere blogartikels

Relevante ondernemersverhalen

Getriggerd door deze blog? Check dan zeker onderstaande getuigenissen en verhalen van de ondernemers in kwestie!

Jens Mortier

"Ondernemen binnen Bewire is terechtkomen in een groep enthousiaste ondernemers die elkaar als collega’s verder helpen om het beste uit zichzelf te halen."
Lees getuigenis
Portret van Roeland

Roeland De Smedt

"Bewire, dat is elkaar ondersteunen en samen de successen vieren.”
Lees getuigenis
Portret van Philip

Philip Boermans

"Ondernemerschap binnen Bewire is het zelfstandig kunnen uitbouwen van een eigen initiatief, met ondersteuning en coaching van je collega-ondernemers."
Lees getuigenis
Portret van Kurt

Kurt Kenis

"Ondernemen doe je met vallen en opstaan, maar weet dat Bewire er is om je weer recht te helpen waar nodig."
Lees getuigenis