Blogartikel

10 ondernemersvragen aan Dieter Van Hoof. De ondernemer als groeiende kameleon.

Gepubliceerd op
30 Oct 2023

Auteur
Charlotte Portael

Topic
EmpowermentImpactfulnessPeople-Centricity

Wanneer Dieter een succesvolle ondernemer vergelijkt met een duizendpoot die zich kan aanpassen aan een kameleon is het meteen duidelijk. Hij weet wat ondernemen is. Al is dat niet altijd zo geweest, vertelt hij. 10 ondernemersvragen, 1 duidelijke visie.

1. Ben je altijd al ondernemend geweest? Vertel!

“Ik heb mezelf nooit als ondernemend beschouwd. Blijkbaar zagen anderen wel wat ondernemerschap in mij en heb ik de kans gekregen om mezelf hierin te bewijzen. Het ondernemerschap is dus vanuit mijn standpunt zeer organisch tot stand gekomen, waarbij er telkens meer verantwoordelijkheden en vrijheid naar mij toe kwamen. Het is een mindset waarin ik in gegroeid ben, en nog kan groeien in de toekomst.”

Ik beschouw ‘ondernemer zijn’ niet als een status maar als doel om verder naartoe te werken.

2. Bij Bewire spreken we over mensgerichte ideeën, die communitydriven zijn.

Wat versta jij daaronder?

“Dat betekent voor mij dat, hoewel we allemaal deel uitmaken van een onderneming die ‘in the end’ financieel gezond moet zijn, onze mensen onze belangrijkste assets en prioriteit zijn. We maken consequent beslissingen met de behoeften, belangen en wensen van onze medewerkers in het achterhoofd. Onze platte structuur geeft iedereen een platform om zelf mee een stempel op de organisatie te drukken en impact te maken in het belang van het team.”

Portret van Dieter
Hoe is jouw ‘mensgericht’ businessidee tot stand gekomen?

“Dat is, net als het ondernemerschap, organisch gegroeid doorheen de jaren. Samen met mijn collega deed ik werk dat destijds binnen het Bewire ecosysteem nog niet ‘bestond’. Dit verder uitbouwen was dan ook een logische volgende stap. Het platform dat Bewire biedt zorgt ervoor dat je kan focussen op het ondernemende aspect en (wederom) organisch kan groeien. Door de steun en beperkte overhead kan je als onderneming in volle groei en opstart toch voldoende aandacht besteden aan het geluk van de mensen.”

Hoe is jouw onderneming nu deel van dat verhaal?

“We zijn op korte tijd fors gegroeid, en hebben ook de bijhorende groeipijnen ervaren. Met de hulp van Bewire zijn we er alsnog in geslaagd om ons succesvol door te sluizen. Binnen Bewire heerst een collegiale sfeer waarin we instaan voor elkaars succes. Als onderdeel van het ecosysteem vormen we een hechte groep, en liggen onze normen en waarden in lijn met die van Bewire en de andere bedrijven.”

3. Wat versta jij onder leiderschap?

“Dat kan ik samenvatten in een vierluik van ethiek, enablement, empathie en verantwoordelijkheid. Meer specifiek bedoel ik daarmee het volgende:

  • De normen en waarden van de organisatie evangeliseren en waarborgen.
  • Een ‘enabler’ zijn binnen een organisatie, om de mensen binnen de organisatie de ruimte en sturing geven die ze nodig hebben om zichzelf verder te ontplooien.
  • Empatisch omgaan met mensen waardoor ze zich gehoord, gerespecteerd en erkend voelen.
  • De verantwoordelijkheid, maar ook de consequenties van beslissingen dragen”

4. Wat was jouw oorspronkelijke doel met je idee of onderneming? Heb je dat bereikt? Of heb je dat bijgestuurd?

Het oorspronkelijke doel is maar een richting, een moving target.

“De onderneming heeft een andere vorm aangenomen dan initieel de bedoeling was. Ik beschouw die verandering als een positieve evolutie, een bewijs dat toekomstplannen (moeten) veranderen om competitief te blijven in de markt en flexibel om te gaan met veranderingen. Tegelijk bewijst het ook dat wij, als ondernemers, verder evolueren in onze rol.”

5. Waar zie je jezelf, je community en je onderneming over 5 jaar? En over 50 jaar?

“Dat is moeilijk te zeggen… De evolutie in de afgelopen 2 jaar bewijst dat niets in steen gegrift is en dat we wendbaar moeten zijn als organisatie. Ik hoop alleszins dat we over 5 en 50 jaar nog steeds wendbaar genoeg zijn om competitief te blijven, en dat de teamspirit die we momenteel hebben, behouden kan blijven!”

6. Je werd zelf ondernemer bij Bewire, een veilige en ondersteunende omgeving. Welke voordelen heeft/had dat voor jou?

Je kan je als ondernemer focussen op wat belangrijk is en hoeft je (al bij al) niet te veel zorgen te maken om de overhead die daar gewoonlijk mee gepaard gaat. Daarnaast heb je telkens een uitgebreid klankbord boordevol ervaring. Eentje dat nuttige inzichten biedt, wel eens kritisch kan zijn, maar vooral ook wil dat jij als ondernemer succes hebt. De communicatielijnen met collega’s zijn kort en we werken allemaal naar een gezamenlijk doel: een succesvol Bewire.”

7. Vind je dat ondernemers in Vlaanderen voldoende ondersteund worden? Of zouden er meer platformen zoals Bewire Roots moeten bestaan?

“Ik heb niet voldoende zicht op de ondersteuning voor ondernemers vanuit Vlaanderen, maar ik betwijfel dat ze een dergelijke ondersteuning als Bewire Roots kunnen bieden. De collega-ondernemers die je op elk uur van de dag om raad kan vragen, het klankbord, het persoonlijk ontwikkelingsplatform dat Bewire voorziet, de ‘handoff’ van overhead (denk maar aan facturatie, lonen, wagens, treasury en HR)…”

Ondernemersvragen aan Dieter Van Hoof - event

8. Vind je dat jouw onderneming maatschappelijke impact heeft buiten je team of bedrijf? En/of hoe belangrijk vind je dat?

“Ik geloof graag dat we een positieve impact hebben bij onze klanten en partners. Ons team gaat tot het uiterste om onze klanten zo pragmatisch en efficiënt mogelijk ondersteuning te bieden. We zien de (positieve) effecten van ons werk bij onze klanten en horen vaak dat we een verschil maken op vlak van efficiëntie, kostenbesparing en wendbaarheid.”

9. Hoe keek je initieel naar ondernemerschap en hoe kijk je er nu naar? Is je visie veranderd?

“Vooral mijn kijk op de verschillende taken & rollen die je moet opnemen als ondernemer is veranderd. De meeste ondernemers zijn duizendpoten die zich in veel verschillende contexten en situaties als een kameleon kunnen aanpassen en snel thuisvoelen in nieuwe of steeds veranderende situaties. Dat is een kant van het ondernemerschap die voor mij tot voor kort ‘onzichtbaar’ was.”

10. Dilemma’s

  • Doen of delegeren? Doen.
  • Brainstorms of ingevingen? Brainstorms.
  • Ochtend of avond? Ochtend.
  • Teamwork of zelfstandig? Teamwork.
  • Coach of manager? Coach.
  • Leiderschap: aangeboren of aangeleerd? Aangeleerd.

Inzichten

Ontdek andere blogartikels

Relevante ondernemersverhalen

Getriggerd door deze blog? Check dan zeker onderstaande getuigenissen en verhalen van de ondernemers in kwestie!

Jens Mortier

"Ondernemen binnen Bewire is terechtkomen in een groep enthousiaste ondernemers die elkaar als collega’s verder helpen om het beste uit zichzelf te halen."
Lees getuigenis
Portret van Dieter

Dieter Van Hoof

"Wie de ambitie heeft om zijn carrière naar een hoger punt te tillen en hier ook voor de volle 100% voor wil gaan, krijgt de kans om dat te doen, in een veilige omgeving."
Lees getuigenis
Portret van Jan

Jan Van Reeth

"Bewire is de omgeving waar het ware potentieel van mensen tot uiting komt."
Lees getuigenis
Portret van Theriessa

Theriessa Cenens

"Het is een sprong in het diepe wagen, wetende dat je op je pootjes terecht zal komen dankzij ondersteuning en coaching van collega’s."
Lees getuigenis