Blogartikel

10 ondernemersvragen aan Joost Damen. Coachen & groeien door middel van zelfreflectie.

Gepubliceerd op
21 Nov 2023

Auteur
Charlotte Portael

Topic
EmpowermentPeople-Centricity

Ondernemen is mensen doen groeien én zelf groeien. Mensen motiveren én zelf blijven geloven. Joost is ervan overtuigd dat een stabiele basis en de juiste mensen met de juiste mindset de sleutel zijn tot succes. Hij vertelt zijn verhaal aan de hand van onze 10 ondernemersvragen.

1. Ben je altijd al ondernemend geweest? Vertel!

“Dat moet tot uiting zijn gekomen vanaf mijn jeugd, toen ik een jaar of 15-16 was. Ik was toen actief in een jongerencentrum waar we heel wat events organiseerden. Daar bleek dat dat ondernemen en verantwoordelijkheid nemen iets was dat me lag. Misschien heeft het altijd wel in me gezeten, maar kwam het niet naar buiten. Ik was niet die 10-jarige die limonade verkocht in de straat.”

2. Bij Bewire spreken we over mensgerichte ideeën, die communitydriven zijn.

Wat versta jij daaronder?

“Bij Dots & Arrows proberen we een groep mensen te zien als een team, en niet enkel als losse individuen. Daarom spreken we bijvoorbeeld vaste kantoordagen af en organiseren we regelmatig social events om elkaar te zien en die banden aan te halen.”

Mensen zijn meer dan enkel cijfers op de payroll.

“Die verbondenheid binnen ons bedrijf is onze verantwoordelijkheid, maar ook op het niveau van Bewire vinden we die terug. Zo kwam ook de Bewire AI Conference tot stand, waar ik me met plezier heb voor ingezet. Het werd me duidelijk dat AI leefde binnen de verschillende bedrijven in ons ecosysteem, en dat we er samen iets waardevols mee konden doen. Practice what you preach, as you like.

Hoe is jouw ‘mensgericht’ businessidee tot stand gekomen?

“Voor ik bij Dots & Arrows terechtkwam was ik 6 jaar zelfstandige, en dat is een heel ander verhaal, een andere manier van werken. Zo zijn contacten bijvoorbeeld veel vluchtiger.

Om structureel iets uit te bouwen met mensen – onze belangrijkste asset (al is dat het verkeerde woord) – proberen we het tegengestelde te doen, en dieper te gaan. En daarin slagen we. Er is heel weinig verloop bij Dots & Arrows en we groeien goed, al zijn we natuurlijk ook niet heilig. Om realistische te zijn in wat we aanbieden én verwachten, is zelfreflectie essentieel, dat gaat in 2 richtingen.”

Portret van Joost
Hoe is jouw onderneming nu deel van dat verhaal?

“Enerzijds zijn we met Dots & Arrows deel van een groter geheel, het Bewire ecosysteem. Het is belangrijk om ook met dat overkoepelend niveau waarden te delen.

Daarnaast is er Dots & Arrows Nederland, en doordat we momenteel het enige bedrijf zijn dat in 2 landen actief is, is het niet altijd evident om iedereen nauw te betrekken en deel te maken van het verhaal. Ik maak er een prioriteit van om ervoor te zorgen dat we als Nederlands team niet geïsoleerd raken en een ‘eilandje’ worden.”

3. Wat versta jij onder leiderschap?

“Leiderschap is voor mij mensen motiveren en enthousiasmeren om het beste in zichzelf naar boven te halen. Dat gaat zowel over wat ze graag doen als over wat ze minder graag doen. Op die manier kan je immers de diepere oorzaak achter bepaalde zaken achterhalen en er – indien nodig – mee aan de slag. Verder vind ik het ook mijn verantwoordelijkheid om onze visie en richting te vertalen en mensen te betrekken, al is dat soms een uitdaging. De grens tussen management en medewerkers zie ik het liefst vervagen in een vlakke structuur.”

4. Wat was jouw oorspronkelijke doel met je idee of onderneming? Heb je dat bereikt? Of heb je dat bijgestuurd?

“Een van onze hoofddoelen is om een gekende naam te zijn in de markt van integratie en automatisering. Daar zetten we grote stappen in, maar we hebben nog niet al onze doelen bereikt, en er is nog veel ruimte voor groei en nieuwe businessopportuniteiten. Voor die groei is een stabiele basis nodig, en die basis heeft voortdurend aandacht nodig. Zo finetunen we onze processen, zijn we ISO-gecertificeerd en gaan we resoluut voor kwaliteitsmanagement.

We staan aan de vooravond van uitbreiding, op alle vlakken.

5. Waar zie je jezelf, je community en je onderneming over 5 jaar? En over 50 jaar?

“Binnen 5 jaar hoop ik een mooie groei te zien, op verschillende vlakken. We streven naar een (kleine) verdubbeling van het aantal mensen, maar ook andere business(es) en geografisch uitbreiden staan hoog op de prioriteitenlijst. Ik zie mezelf binnen 5 jaar nog actief in dezelfde rol, maar die evolueert natuurlijk mee, op een organische manier.

50 jaar daarentegen is nog heel ver weg. Ik denk dat ik dan volop van mijn pensioen aan het genieten ben.”

6. Je werd zelf ondernemer bij Bewire, een veilige en ondersteunende omgeving. Welke voordelen heeft/had dat voor jou?

“Bij Bewire kom je terecht in een community van gelijkgestemden en ben je onderdeel van een groter ecosysteem. In zo’n omgeving krijg je de kans om te groeien op persoonlijk vlak, en de waarde daarvan is niet te onderschatten. Als je zelf groeit, kan je op jouw beurt iets teruggeven aan je omgeving.”

7. Vind je dat ondernemers in Nederland voldoende ondersteund worden? Of zouden er meer platformen zoals Bewire Roots moeten bestaan?

“In Nederland is het starten van een bedrijf erg populair. Zo’n 12-15% van de beroepsbevolking is zelfstandige, wat heel veel is. Ik heb echter geen idee of er nog terughoudendheid om te ondernemen bestaat bij bepaalde mensen omdat er te weinig ondersteuning is.”

8. Vind je dat Dots & Arrows maatschappelijke impact heeft? Hoe belangrijk vind je dat?

“Ik denk dat we met Dots & Arrows een impact hebben bij onze klanten en op onze eigen medewerkers, maar veel verder gaat dat op dit moment niet. Elektrische wagens worden natuurlijk gepromoot vanuit de groep, maar dat lijkt me niet meer dan logisch.”

9. Hoe keek je initieel naar ondernemerschap en hoe kijk je er nu naar? Is je visie veranderd?

“Die visie is absoluut veranderd, zeker wat de balans tussen billable zijn & ondernemen zelf betreft. Toen ik startte bij Dots & Arrows was ik van mening dat ik zelf ook zoveel mogelijk geld moest opbrengen om succesvol te kunnen zijn. Uiteraard is dat belangrijk, vooral op korte termijn. Nu maak ik meer tijd om te kunnen ondernemen, te coachen, leiding te geven… Dat is dan weer zinvol op lange termijn.”

10. Dilemma’s

  • Doen of delegeren? Doen, maar delegeren moet je leren.
  • Brainstorms of ingevingen? Ingevingen.
  • Ochtend of avond? Avond.
  • Teamwork of zelfstandig? Dat hangt ervan af.
  • Coach of manager? Coach.
  • Leiderschap: aangeboren of aangeleerd? Aangeleerd.

Inzichten

Ontdek andere blogartikels

Relevante ondernemersverhalen

Getriggerd door deze blog? Check dan zeker onderstaande getuigenissen en verhalen van de ondernemers in kwestie!

Portret van Theriessa

Theriessa Cenens

"Het is een sprong in het diepe wagen, wetende dat je op je pootjes terecht zal komen dankzij ondersteuning en coaching van collega’s."
Lees getuigenis
Portret van Roeland

Roeland De Smedt

"Bewire, dat is elkaar ondersteunen en samen de successen vieren.”
Lees getuigenis
Portret van Jan

Jan Van Reeth

"Bewire is de omgeving waar het ware potentieel van mensen tot uiting komt."
Lees getuigenis
Portret van Kurt

Kurt Kenis

"Ondernemen doe je met vallen en opstaan, maar weet dat Bewire er is om je weer recht te helpen waar nodig."
Lees getuigenis